فعالیت های واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت جنوب تهران در هفته ملی بدون دخانیات
مهندس طاهره آزمون، کارشناس مسئول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت جنوب تهران استعمال دخانیات را عامل تشدید کرونا دانست.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت جنوب تهران، وی در مصاحبه با روابط عمومی این مرکز گفت: هرسال به مناسبت بزرگداشت روز جهانی بدون دخانیات در ۳۱ ماه می و آغاز هفته ملی بدون دخانیات در کشورمان از ۶ تا ۱۲ خرداد اقدامهای متعددی برای آگاهی افکار عمومی در خصوص مضرات استعمال دخانیات انجام میشود.
کارشناس مسئول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت جنوب تهران به اپیدمی کووید ۱۹ و ترفندهای صنایع دخانی برای سوءاستفاده از این فرصت و گسترش بازار مصرف اشاره کرد و افزود: دخانیات سالانه بیش از ۸ میلیون نفر را در جهان میکشد. بیش از ۷ میلیون نفر از این مرگومیرها به دلیل مصرف مستقیم دخانیات و حدود 2.1 میلیون نفر به غیر سیگاریهای در معرض دود مربوط میشود.
مهندس آزمون گفت: برای مقابله با تأثیر مخرب ترفندها و روشهای اغواکننده صنایع دخانی، توصیههای مهم در قالب تراکت و پوستر در شهر توزیعشده و کارگاههای آموزشی بهصورت مجازی در سایت مرکز بهداشت یا گروههای سفیران سلامت برگزار میشود.
وی در ادامه به افزایش تعداد قهوهخانهها بهخصوص در نقاط جنوبی شهر در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت: بر اساس قانون جامع ملی مبارزه و کنترل دخانیات و دستورالعملهای وزارت بهداشت، عرضه قلیان در قهوهخانهها، سفرهخانهها و رستورانهای سنتی مجاز به عرضه قلیان نیستند و در صورت عرضه، تخلف محسوب شده و مستلزم برخورد قانونی است و شهروندان میتوانند از طریق تماس با شماره ۱۹۰ شکایتهای خود را به وزارت بهداشت اعلام کنند.
تأثیر منفی مصرف قلیان بر ۲ عضو حیاتی بدن یعنی ریهها و قلب ثابتشده است. سرطان ریه، سرطان مری، بیماری انسدادی ریوی مزمن، آمفیزم، پایین بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزایش حملات آسم و ذاتالریه برخی از خطرات مربوط به استعمال قلیان هستند. دود قلیان بهاندازه دود سیگار مضر است. دود سیگار از سوختن تنباکو ایجادشده، درحالیکه دود قلیان از طریق گرم شدن تنباکویی که در کاسه بالای آن قرارگرفته و از طریق زغال تولید میشود. محصول نهایی آن یعنی دود، یکسان است که حاوی مواد سرطانزاست.
کارشناس مسئول واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت جنوب تهران بابیان اینکه تنباکوی قلیان هم مثل تنباکوهای معمولی حاوی نیکوتین است گفت: قلیان باوجوداینکه کمتر مصرف میشود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن میشود، ۱۰ تا ۲۰ برابر سیگار است. سایر خطرهایی که در سیگار مشاهده نشده، اما در قلیان وجود دارد که شامل بیماریهای عفونی همچون هپاتیت ب (در اثر استفاده مشترک از شیلنگ قلیان) و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان است.
همچنین وی افزود: تحقیقات نشان داده که پس از ۴۵ دقیقه استفاده از دود قلیان، مونوکسید کربن، نیکوتین پلاسما و ضربان قلب بهشدت بالا میرود و متأسفانه به اکثر تنباکوهایی که در سالهای اخیر به بازار آمده اسانسهایی اضافه میشود که علاوه بر تحریک دستگاه تنفسی موجب حساسیت و آلرژی میشود؛ بنابراین علاوه بر بیماریهای ذکرشده، رینیت آلرژیک و سرفههای مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه خواهد داشت. استعمال دخانیات یک عامل خطرناک برای بسیاری از عفونتهای تنفسی شناختهشده و شدت بیماریهای تنفسی را افزایش میدهد.
مهندس آزمون به شدت بیماری کووید ۱۹ در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری بیشتر است اشاره کرد و گفت: با بررسی مطالعات کارشناسان بهداشت عمومی که توسط WHO در ۲۹ آوریل ۲۰۲۰ انجام شد، مشخصشده با توجه به اینکه کووید ۱۹ یک بیماری عفونی است که در درجه اول به ریهها حمله میکند، استعمال دخانیات باعث اختلال در عملکرد ریه شده و بدن را برای مقابله با این بیماری و سایر بیماریها را دشوار میکند.
وی در پایان گفت: مرکز ملی مطالعات اعتیاد زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی فعالیت میکند که دارای کلینیک اختصاصی ترک دخانیات است و خدماتی همچون برگزاری دورههای آموزشی، درمان دارویی، مشاوره و رفتاردرمانی به شهروندان ارائه میکند. نشانی این مرکز خیابان کارگر جنوبی، پایینتر از میدان قزوین، پلاک ۴۸۶ و شماره تماس آن ۵۵۴۱۵۲۲۵ است.
ارسال نظر