16 اسفند 1403
logo

مرکز بهداشت جنوب تهران

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/12/15 - 08:51
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 11
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

برنامه سلامت نوروزی و تقارن آن با ماه مبارک رمضان

کنترل عوامل محیطی مانند آب، غذا، هوا، فاضلاب، پسماند و ناقلان بیماری‌ها در پیشگیری از بسیاری از بیماری واگیر و غیر واگیر نقش حیاتی دارد.

 دسترسی جهانی به غذای ایمن و مغذی کلید حفظ زندگی و ارتقای سلامتی و یک نیاز کلیدی است که در دستور کار 2030 اهداف توسعه پایدار قرار دارد. ایمنی غذا، تغذیه و امنیت غذایی به‌طور جدایی‌ناپذیری مرتبط هستند. مواد غذایی ناایمن حاوی باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا مواد شیمیایی مضر باعث ایجاد بیش از 200 بیماری از اسهال گرفته تا سرطان می‌شود. همچنین یک چرخه معیوب از بیماری و سوءتغذیه ایجاد می‌کند، به‌ویژه بر نوزادان، کودکان، سالمندان و بیماران تأثیر می‌گذارد. حسب بررسی و برآورد سازمان جهانی بهداشت، 600 میلیون نفر یعنی تقریباً 1 نفر از هر 10 نفر در جهان، پس از خوردن غذای آلوده بیمار می‌شوند و 42 هزار نفر هر ساله می میرند که منجر به از دست دادن 33 میلیون سال زندگی سالم (DALYs) می‌شود. کودکان زیر 5 سال، 40 درصد از بار بیماری‌های ناشی از غذا را به دوش می کشند و سالانه 125 هزار مرگ‌ومیر را به همراه دارند. همچنین تخمین زده‌شده است که سالانه 110 میلیارد دلار در هزینه‌های بهره‌وری و پزشکی ناشی از غذای ناایمن در کشورهای با درآمد کم و متوسط از دست می‌رود. بیماری‌های منتقله از غذا با فشار بر سامانه‌های مراقبت‌های بهداشتی و آسیب رساندن به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت مانع توسعه اجتماعی-اقتصادی می‌شود. در نوروز برخی از استان و شهرهای کشور پذیرای انبوهی از مسافران و گردشگران هستند، به‌نحوی‌که مراکز اقامتی و پذیرایی با ظرفیت کامل و بعضاً بیش از ظرفیت طراحی‌شده خدمات ارائه می‌نمایند. از طرفی امسال عید نوروز تقارن با ماه مبارک رمضان دارد که اهمیت موضوع رو دوچندان می‌نماید لذا برنامه‌ریزی برای تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت آحاد افراد جامعه از اولویت‌های دولت و وزارت بهداشت است. یکی از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بهداشت برنامه مدیریت بهداشت محیط در سلامت نوروزی و ماه مبارک رمضان است.

زمان اجرای برنامه: 11 اسفند سال 1403 لغایت 15 فروردین‌ سال 1404 ساعت اجرای برنامه: 8 صبح تا 8 شب است که با توجه به شرایط استان و شهرستان ها ازنظر فعالیت مراکز گردشگری و پذیرایی با نظر معاون بهداشت تا ساعت 24 قابل‌تغییر می‌باشد. به‌منظور بررسی و رسیدگی به رویدادها مانند طغیان بیماری برنامه ON call برای ساعات خارج از حضور تیم های بازرسی ضروری است.

وظایف بازرسین بهداشت محیط در مدت زمان اجرای برنامه:

 -نظارت و بازرسی بهداشت محیطی از کلیه اماکن عمومی تحت پوشش با در نظر گرفتن اولویت اماکن حساس از قبیل سرویس‌های بهداشتی عمومی داخل شهری و بین‌راهی، اماکن بین‌راهی، مهمانسراها، هتل، متل، مسافرخانه، زائرسرا و اقامتگاه‌ها، پارک‌ها، تفرجگاه‌ها، جایگاه‌های سوخت، پاساژها و مراکز خرید، آرایشگاه‌ها و کلیه مراکز تجمعی. -نظارت و بازرسی بهداشت محیطی بر پایانه‌ها درون‌شهری و برون‌شهری، فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های راه‌آهن، وسایط حمل‌ونقل عمومی مانند اتوبوس‌ها، قطار و هواپیما با تأکید بر بهداشت فردی، بهداشت ابزار و تجهیزات (پتو، ملحفه و استکان و لیوان مورداستفاده در قطارها)، بهداشت ساختمان، بهداشت آب و دفع صحیح پسماند و فاضلاب، نظافت عمومی، نظافت سرویس‌های بهداشتی و عدم استعمال دخانیات -نظارت و بازرسی بهداشت محیطی از استخرهای شنا و مراکز تفریحی آبی -نظارت و بازرسی بهداشتی از کلیه مراکز تهیه، توزیع، عرضه و فروش مواد غذایی با اولویت مراکز حساس ازجمله مراکز بین‌راهی، سلف‌سرویس، رستوران، رستوران سنتی، چلوکبابی، سفره‌خانه، آشپزخانه مرکزی، کترینگ، کبابی، اغذیه‌فروشی، عمده‌فروشی‌ها، میدان‌های میوه و تره‌بار، فروشگاه‌های زنجیره‌ای و سوپرمارکت‌ها و سایر مراکز عرضه مواد غذایی در بازارهای موقت مانند بازارهای هفتگی، فصلی و روز بازارها، مراکز تولید، عرضه و سرو شیرینی ( قنادی و کارگاه تولید شیرینی )، فروشگاه آجیل، خشکبار و نانوائی‌ها، مجتمع‌های خدمات رفاهی بین‌راهی با تأکید بر بهداشت فردی، بهداشت ابزار و تجهیزات، بهداشت ساختمان، بهداشت آب و دفع صحیح پسماند و فاضلاب، نظافت عمومی و عدم استعمال دخانیات -کنترل، نظارت و بازرسی بهداشت محیطی وسایط حمل‌ونقل مواد غذایی به‌ خصوص وسایط حامل مواد غذایی خطرناک و رعایت موازین بهداشتی و حفظ سلامت مواد غذایی. -ساماندهی فعالیت دستفروشان مواد غذایی و جلوگیری از فروش مواد غذایی بالقوه خطرناک و مواد غذایی فاقد بسته‌بندی، فاقد مجوز بهداشتی و فاقد تاریخ‌مصرف یا تاریخ‌مصرف منقضی شده به‌صورت دست‌فروشی با مشارکت سازمان‌های مرتبط.

  • گروه خبری : اخبار,بهداشت حرفه ای,جلسات آموزشی
  • کد خبر : 291840
هانیه حبیبی
تهیه کننده:

هانیه حبیبی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات پس زمینه
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید