25 مهر 1403
logo

مرکز بهداشت و درمان جنوب

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/06/27 - 07:31
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 15
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

تب دنگی چیست

در مورد تب دنگی بیشتر بدانیم

تب دنگی چیست: یک عفونت ویروسی منتقل‌شونده توسط پشه ناقل جنس آئدس می‌باشد که ویروس آن عضوی از خانواده Flaviviridae (فلاویروس) ویروس‌ها است. این ویروس (DENV) دارای 4 سروتیپ 1، 2، 3، 4 می‌باشد.
عفونت با یک سروتیپ باعث ایجاد ایمنی مادام‌العمر در برابر آن سروتیپ می‌شود. بااین‌حال، عفونت مجدد با یک سروتیپ متفاوت ممکن است رخ دهد. عفونت ثانویه توسط سروتیپ دیگر، خطر ابتلا به دنگی شدید را افزایش می‌دهد.
معمولاً 1- بی علامت بوده یا به‌صورت بیماری 2- تب‌دار غیراختصاصی (تمایز نیافته) 3- تب دنگی هموراژیک (DHF) 4- سندرم شوک دنگی (DSS) تظاهر می‌کند. یافته‌های بالینی به گونه ویروس عامل بیماری و فاکتورهای میزبانی نظیر سن، وضعیت ایمنی و غیره بستگی دارد.
بیماری دنگ فاقد داروی اختصاصی و در دسترس برای عموم مردم می‌باشد. بسیاری از مبتلایان به دنگی نیازی به بستری نداشته و می‌توانند دوران بیماری را در منزل سپری و مراقبت شوند. موارد مثبت کشور عمدتاً وارده می‌باشد.
 
راه انتقال: بیماری تب دنگی انتقال انسان به انسان ندارد. عمدتاً گزش پشه‌های ماده آلوده به ویروس از گونه آئدس اجیبتی (Aedes aegypti) عمدتاً جنوب کشور و با شیوع کمتر آئدس آلبوپیکتوس (Aedes albopictus) عمدتاً شمال کشور به انسان منتقل می‌شود. همچنین ندرتا از طریق مادر به جنین، انتقال خون و فراورده‌های خونی آلوده منتقل می‌شود. این ویروس می‌تواند در بین جمعیت پشه‌ها از طریق انتقال نسلی به سایر پشه‌های نسل بعد منتقل گردد.
روش پیشگیری:
- پرهیز از سفرهای غیرضروری به کشورهای آلوده به این بیماری مانند قطر، امارات، پاکستان و... لازم است مسافران قبل از سفر از طریق منابع معتبر، اطلاعات لازم در مورد بیماری‌های شایع کشور مقصد را کسب‌ کنند.
- با توجه به اوج فعالیت و گزش پشه‌های آئدس در ساعات ابتدا و انتهای روز، رعایت احتیاط ویژه در خصوص فعالیت بیرون از منزل در ساعات پرخطر روز یعنی دو ساعت بعد از طلوع آفتاب و دو ساعت قبل ضروری است.
- در مناطق پرخطر از خوابیدن در فضای باز اجتناب شود.
- استفاده از پشه‌بند جهت خوابیدن در فضای باز و کودکان
- پوشاندن و در و پنجره محل سکونت با توری مناسب
- پوشیدن لباس‌های رنگ روشن، غیرچسبان، آستین‌بلند، شلوار بلند و پوشیدن جوراب در پیشگیری از گزش پشه‌ها مهم است.
- استفاده از پماد دافع حشرات موجود در داروخانه‌های معتبر
 
پس از سفر در صورت بروز علائم بیماری تب دانگ (تب بالا و سردرد شدید، درد پشت چشم، درد عضلات و مفاصل، حالت تهوع و بثورات پوستی، خونریزی از لثه یا سایر قسمت‌های بدن) بلافاصله به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید.

 

  • گروه خبری : پیشگیری و نظارت بر بیماری های واگیر,جلسات آموزشی
  • کد خبر : 277771
کلمات کلیدی
نگار دیوبندی
تهیه کننده

نگار دیوبندی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
تنظیمات پس زمینه
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید